Bolån med betalningsanmärkning

Det beräknas att över tio procent av Sveriges befolkning har minst en betalningsanmärkning, en del har flera. Många av dessa personer har nu fast anställning och bra ekonomi, men betalningsanmärkningen står kvar i minst tre år, även efter att den är betald. Detta innebär att det kan vara nästan omöjligt att få ett banklån, eller till och med hyra lägenhet.

Bolån trots betalningsanmärkning

LångivareLånebeloppAnsök
85%Marginalen Bank

Alla banker som ger bolån är intresserade av att få tillbaka sina pengar, inklusive alla räntor. För att forsäkra sig om din möjlighet att betala, gör de en kreditvärdering, en kontroll för att se hur du skött dig tidigare. När de ser en betalningsanmärkning i kreditregistret reagerar de ofta med ett automatiskt avslag. De tvivlar på att du som låntagare kommer att kunna sköta dina avbetalningar. Ett bolån ligger ju också ofta över ganska lång tid, det är en stor investering.

En del banker och låneinstitut har insett att en betalningsanmärkning inte behöver vara en indikation på att du inte är kreditvärdig, eller inte sköter din ekonomi. Det kan vara något som hänt tidigare, innan du hade ett bra jobb. Nu kanske din situation är helt annorlunda än den var för ett par år sedan. Vad dessa banker ser på är din framtida betalningsförmåga.

Ett populärt kreditmarknadsbolag är BlueStep. De har specialiserat sig på att ge lån till högriskgrupper. Det är nämligen inte bara de som har betalningsanmärkning som har svårt att få lån. Egna företagare, nyinflyttade till Sverige, studenter – det kan finnas många anledningar till att vanliga banker inte vill bevilja lån. Marginalen bank har också något de kallar för omstartlån, en så kallad andra chans, som kan hjälpa en att låna pengar till bostad.

Att få ett bolån med betalningsanmärkning kan bli dyrt.  Eftersom det inte är så många kreditinstitut som erbjuder den här sortens lån, så ligger ofta räntan ganska högt. Om din ekonomi är stadig, och du har bra inkomst, kan du alltid försöka prata med banken och se om de kan sänka räntan lite. De kan ju se att din betalningsförmåga är hög nu, att du inte längre är i högriskgruppen.

Det är många som funnit att det är värt de högre månadskostnaderna. Att kunna köpa sin egen bostad, speciellt när det också är så svårt att hyra, uppväger omkostnaderna. När betalningsanmärkningarna har tagits bort, kan man ofta också sanera sin ekonomi, och omplacera lånen. Det är en mycket bra chans man har, att få bolån trots betalningsanmärkning.

Klicka här för att lämna en recension


Submit your review
* Required Field